Grenache

Grenache (ook bekend als Garnacha in Spanje) is een rode druivensoort die een van de meest aangeplante druivensoorten ter wereld is. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan in de regio Aragon in het noordoosten van Spanje, maar het wordt nu verbouwd in veel andere landen, waaronder Frankrijk, Australië, de Verenigde Staten en Italië.

In termen van wijnbouw is Grenache een winterharde en aanpasbare druivensoort die kan groeien in verschillende grondsoorten en klimaten, maar hij gedijt het beste in warme, droge omstandigheden. Het is een laatrijpe variëteit, dus het vereist een lang groeiseizoen om volledig volwassen te worden. De druiventrossen zijn meestal groot en los, wat zorgt voor een goede luchtcirculatie en helpt ziekten zoals meeldauw te voorkomen.

Grenache wordt vaak gebruikt als mengdruif bij de productie van rode wijn, maar kan ook worden gebruikt om cépagewijnen te produceren. Het is een hoogproductieve druivensoort, die kan resulteren in wijnen die licht van kleur zijn en tannines missen als de opbrengsten niet worden gecontroleerd. Wanneer de opbrengsten echter laag worden gehouden en de druiven op het juiste moment worden geoogst, kan Grenache wijnen produceren die vol, rijk en complex zijn.

Het smaakprofiel van Grenache-wijnen kan variëren afhankelijk van de regio en de gebruikte wijnbereidingstechnieken, maar ze staan over het algemeen bekend om hun smaken van rood fruit zoals aardbeien, frambozen en kersen, evenals hun kruidige tonen van kaneel, peper en kruidnagel . Grenachewijnen kunnen variëren van licht en fruitig tot vol en complex, afhankelijk van de stijl en voorkeuren van de wijnmaker.

Grenache wordt niet alleen gebruikt bij de productie van rode wijn, maar wordt ook gebruikt voor de productie van roséwijnen in de Provence in Frankrijk en in Spanje. Het wordt ook gebruikt om versterkte wijnen te produceren, zoals Banyuls en Maury in Frankrijk, en in mindere mate in Australië.

Over het algemeen is Grenache een veelzijdige druivensoort die zowel door wijnmakers als wijnliefhebbers zeer wordt gewaardeerd vanwege het vermogen om een breed scala aan wijnen te produceren die vol van karakter en smaak zijn.
Elise

Elise

19,50

Over de wijn. De topwijn van La Dournie. Een cuvee van 35 jaar oude stokken Syrah met een drupje Gr.....

Etienne

Etienne

15,00

Over de wijn. Één van de mooiste wijnen van La Dournie. Een cuvee van Syrah, Carignan.....

La Dournie Pow!

La Dournie Pow!

11,50

Over de wijn. IGP Pays d’Herault. Een witte wijn uit de Comic Series van La Dournie. Een cuve.....

Le Rouge

Le Rouge

9,50

Over de wijn. AOC Saint-Chinian. Een prachtige diep-donkerrode wijn. In de geur vind je nootmuskaat.....

Les Phacelies

Les Phacelies

14,00

Over de wijn. Een cuvée van Grenache en Carignan. Een mooie "bessige" wijn met een.....

Mas des Huppes

Mas des Huppes

9,00

Over de wijn. Een prachtige dieppaarse kleur. Verse bramen en de geur van tijm vallen op in de smaa.....

Rosalie

Rosalie

9,00

Over de wijn. Waar zullen we beginnen? Witte bloemen, ananas, mandarijn zijn tonen in deze frisse b.....

Style Rosé

Style Rosé

9,50

Over de wijn. AOC Cotes du Rhone. Bloemetjes :-) Een “eigen wijze“ rosé van Cori.....

Style Rouge

Style Rouge

9,50

Over de wijn. AOC Rhone. Deze wijn is een mooie cuvee van Grenache, Syrah en een beetje Mourv&egr.....

Terre de Cabassole

Terre de Cabassole

14,00

Over de wijn. AOC Rhone. Intens maar zijdezacht. Rijp fruit en bloemen. De geur van Zuidfrankrijk. .....