Clairette

Clairette is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Rhône-vallei in Frankrijk, hoewel hij ook wordt verbouwd in andere delen van Frankrijk, evenals in Spanje, Italië en andere wijnproducerende landen. Het staat bekend om het produceren van wijnen met een bloemig aroma en een rijke, volle smaak.

De oorsprong van de Clairette-druif is enigszins onduidelijk, maar er wordt aangenomen dat deze al sinds de Romeinse tijd in Frankrijk wordt verbouwd. Het is ook mogelijk dat de druif zijn oorsprong vindt in Griekenland en door de Romeinen naar Frankrijk is gebracht. Tegenwoordig wordt de druif voornamelijk verbouwd in de zuidelijke Rhône-vallei, waar hij vaak wordt gemengd met andere variëteiten zoals Grenache Blanc, Roussanne en Marsanne.

Wat de wijnbouw betreft, is Clairette een relatief gemakkelijke druivensoort om te telen, omdat ze resistent is tegen ziekten en plagen. Het rijpt vrij vroeg in het seizoen en heeft warm, droog weer nodig om zijn volledige potentieel te bereiken. De druif produceert hoge opbrengsten, hoewel dit problematisch kan zijn als het niet goed wordt beheerd, omdat de resulterende wijnen concentratie en complexiteit kunnen missen.

Op het gebied van wijnmaken wordt Clairette vaak gebruikt om droge witte wijnen te produceren, evenals versterkte wijnen zoals Muscat de Beaumes de Venise. Het is ook een sleutelcomponent in de productie van de mousserende wijn Clairette de Die. Wanneer ze op zichzelf worden gevinifieerd, zijn Clairette-wijnen typisch licht tot medium-bodied met aroma's van bloemen en citrusfruit, evenals smaken van witte perzik en abrikoos. In combinatie met andere variëteiten kan Clairette structuur en diepte toevoegen aan de resulterende wijn.

Over het algemeen is Clairette een veelzijdige druivensoort die wordt gewaardeerd om zijn vermogen om wijnen te produceren met een scala aan smaken en stijlen. Hoewel het misschien niet zo bekend is als sommige andere witte druivensoorten, blijft het een belangrijke speler in de wereld van Franse en internationale wijn.
Style Blanc

Style Blanc

9,50

Over de wijn. Deze wijn heeft een prachtige gouden kleur. De frisheid zie je terug in de hint van g.....