Viognier

Viognier is een witte druivensoort die inheems is in de noordelijke Rhône-regio van Frankrijk. Het wordt ook verbouwd in andere regio's van Frankrijk, maar ook in landen als de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika.

Viognier staat bekend om zijn kenmerkende bloemige en fruitige aroma's, waaronder tonen van perzik, abrikoos, kamperfoelie en jasmijn. Het wordt ook gekenmerkt door zijn volle textuur en lage zuurgraad, waardoor het een rijk en romig mondgevoel krijgt.

Viognier wordt vaak gebruikt om aromatische witte wijnen te produceren die meestal jong worden geconsumeerd. In Frankrijk wordt Viognier het meest gebruikt bij de productie van Condrieu, een droge witte wijn uit de noordelijke Rhône. Viognier wordt ook gebruikt om gemengde wijnen te produceren, vaak met andere witte druivensoorten zoals Roussanne en Marsanne.

Viognier is een druivenras dat gevoelig is voor omgevingsomstandigheden en specifieke groeiomstandigheden vereist om druiven van hoge kwaliteit te produceren. Het geeft de voorkeur aan warme, droge klimaten en goed doorlatende grond, en kan een uitdaging zijn om te groeien in gebieden met een hoge luchtvochtigheid of regenval.

Qua foodpairing is Viognier een veelzijdige wijn die goed te combineren is met uiteenlopende gerechten. Het wordt vaak aanbevolen om Viognier te combineren met voedsel met een zoet of hartig smaakprofiel, zoals geroosterde kip, gegrilde vis of pittige Aziatische gerechten.

Over het algemeen is Viognier een druivensoort die wijnen produceert met een uniek en aromatisch karakter, en het is steeds populairder geworden onder wijnliefhebbers over de hele wereld.

De smaak van Viognier

De smaak van Viognier kan variëren, afhankelijk van waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gevinifieerd. Over het algemeen staan ​​Viognier-wijnen bekend om hun kenmerkende bloemige en fruitige aroma's, waaronder tonen van perzik, abrikoos, kamperfoelie en jasmijn.

Qua smaak hebben Viognier-wijnen doorgaans een volle textuur en een lage zuurgraad, waardoor ze een rijk en romig mondgevoel krijgen. Ze kunnen aroma's van steenfruit hebben, zoals perzik, abrikoos en nectarine, maar ook tonen van tropisch fruit zoals ananas en mango. Sommige Viognier-wijnen kunnen ook hints van kruiden of nootachtigheid hebben, zoals gember of amandel.

Viognier-wijnen kunnen variëren van droog tot halfdroog en kunnen verschillende niveaus van zoetheid hebben, afhankelijk van de wijnbereidingsstijl. Sommige Viognier-wijnen kunnen worden gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor ze smaken van vanille, toast en een romiger textuur kunnen krijgen.

Over het algemeen is Viognier een druivensoort die wijnen produceert met een complex en aromatisch karakter, en ze worden vaak beschreven als hebbende een rijke, zijdeachtige textuur met aroma's van rijp steenfruit en bloemige tonen. Vanwege de lage zuurgraad en volle textuur kan Viognier goed worden gecombineerd met een scala aan voedingsmiddelen, met name die met zoete of hartige smaakprofielen.

 

L'Âme du Chêne Blanc

L'Âme du Chêne Blanc

16,00

Over de wijn. AOP Rhone. Een cuvée van Viognier en Rousanne met een goudgele kleur en aroma&.....

Le Blanc

Le Blanc

9,50

Over de wijn. IGP Pays d’Herault. Een goudgele cuvee van Rousanne, Vermentino en Viognier. va.....

Nord au Sud

Nord au Sud

9,00

Over de wijn. Deze wijn heeft het beste in zich van de Vermentino en Viognier, waaruit deze wijn is.....

Style Blanc

Style Blanc

9,50

Over de wijn. Deze wijn heeft een prachtige gouden kleur. De frisheid zie je terug in de hint van g.....