Carignan

Carignan Carignan is een rode druivensoort waarvan wordt aangenomen dat deze is ontstaan in de regio Aragon in Spanje. Het is ook bekend onder de namen Carignane, Cariñena, Mazuelo en Samsó, onder andere. Tegenwoordig wordt het in veel wijnregio's over de hele wereld verbouwd, waaronder Frankrijk, Spanje, Italië, Algerije, Marokko, Chili, Argentinië en de Verenigde Staten.

Carignan is een krachtige druivensoort die hoge opbrengsten produceert, wat zowel een zegen als een vloek kan zijn voor wijnmakers. Wanneer de wijnstokken goed worden beheerd, kunnen ze druiven van hoge kwaliteit produceren met een diepe kleur en rijke smaken. Als de wijnstokken echter niet goed worden beheerd, kunnen de druiven een te hoge zuurgraad en tannine hebben, waardoor ze moeilijk te bewerken zijn.

Qua smaak staan Carignan-wijnen bekend om hun diepe kleur en vol, robuust karakter. Ze worden vaak beschreven als aroma's van bramen, zwarte kersen en pruimen, met tonen van leer, kruiden en soms een vleugje rook. Carignan-wijnen kunnen op jonge leeftijd behoorlijk tanninerijk zijn, maar naarmate ze ouder worden, kunnen ze een zachte, fluweelachtige textuur ontwikkelen.

Carignan wordt vaak gebruikt in melanges, met name in de regio's Languedoc-Roussillon in Frankrijk en Priorat in Spanje, waar het wordt gemengd met andere variëteiten zoals Grenache, Syrah en Mourvèdre. Er worden echter ook veel Carignan-cépagewijnen over de hele wereld geproduceerd.
De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor Carignan, met name voor de traditionele regio Languedoc-Roussillon in Zuid-Frankrijk. Sommige wijnmakers produceren nu Carignan-wijnen van één variëteit van hoge kwaliteit die het unieke karakter en potentieel van de druif laten zien.

Over het algemeen is Carignan een veelzijdige druivensoort die wijnen kan produceren met een grote diepte, rijkdom en complexiteit. Hoewel het niet zo bekend is als sommige andere rode druivensoorten, is het zeker de moeite waard om te ontdekken voor wijnliefhebbers die gedurfde, volle wijnen waarderen.
Etienne

Etienne

15,00

Over de wijn. Één van de mooiste wijnen van La Dournie. Een cuvee van Syrah, Carignan.....

l'Âme du Chêne Rouge

l'Âme du Chêne Rouge

16,00

Over de wijn. AOC Rhone. Robijnrode kleur uit Carignan en Syrah. Deze donkere en diepe wijn verrast.....

Le Rouge

Le Rouge

9,50

Over de wijn. AOC Saint-Chinian. Een prachtige diep-donkerrode wijn. In de geur vind je nootmuskaat.....

Les Phacelies

Les Phacelies

14,00

Over de wijn. Een cuvée van Grenache en Carignan. Een mooie "bessige" wijn met een.....

Style Rosé

Style Rosé

9,50

Over de wijn. AOC Cotes du Rhone. Bloemetjes :-) Een “eigen wijze“ rosé van Cori.....