Johanniter

Johanniter is een witte druivensoort die in 1968 werd gecreëerd door de Duitse wijnbouwer Johannes Zimmermann, die hem naar zichzelf noemde. Het is een kruising tussen de druivenrassen Riesling, Seyve-Villard en Gutedel. Johanniter is speciaal ontwikkeld om resistent te zijn tegen de schimmelziekte echte meeldauw, die een probleem kan zijn in koele en vochtige klimaten.

Johanniter is populair geworden in wijnstreken met een koeler klimaat, met name in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waar het bekend staat om zijn vermogen om aromatische wijnen van hoge kwaliteit te produceren met een goede zuurgraad en fruitige smaken. De druivensoort wordt ook in enkele andere landen verbouwd, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten en natuurlijk Nederland, waar het één van de belangrijkste druivensoorten is.

De druiven rijpen relatief vroeg, meestal eind september of begin oktober, en produceren middelgrote, geelgroene bessen. De wijnstok is krachtig en heeft een hoog opbrengstpotentieel, hoewel dit kan worden beheerd door snoeien en andere wijngaardpraktijken. De druivensoort staat bekend om zijn vermogen om wijnen te produceren met een goede balans tussen zuurgraad en fruitigheid, met aroma's van citrusvruchten, groene appels en soms tropisch fruit zoals ananas.

Johanniter-wijnen worden typisch gefermenteerd en gerijpt in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten, afhankelijk van de door de wijnmaker gewenste stijl. De wijnen worden vaak omschreven als fris, knapperig en elegant, met een goed verouderingspotentieel. Ze worden vaak gecombineerd met lichte gerechten zoals vis en zeevruchten, salades en wit vlees.

Over het algemeen is Johanniter een veelzijdige druivensoort die erkenning heeft gekregen in wijnstreken met een koeler klimaat vanwege zijn vermogen om hoogwaardige, aromatische wijnen met een goede zuurgraad en fruitige smaken te produceren.
Hartendief

Hartendief

16,00

Hartendief is een cuvée van Johanniter en Solaris. In de neus een vleugje vlierbloesem en in.....