Ciliegiolo

Ciliegiolo Ciliegiolo is een rode druivensoort die voornamelijk in Italië wordt verbouwd, met name in de regio Toscane. De naam Ciliegiolo vertaalt zich naar "kleine kers" in het Italiaans, wat een verwijzing is naar de kleine, kersachtige bessen van de druif.
Ciliegiolo wordt beschouwd als een oude druivensoort die al eeuwen in Italië wordt verbouwd. Het wordt vaak gebruikt als mengdruif in Toscaanse rode wijnen, met name in de Chianti-regio, waar het vaak wordt gemengd met Sangiovese, Canaiolo en andere druivensoorten. Er worden echter ook enkele ciliegiolo-wijnen geproduceerd.

Qua smaak staan Ciliegiolo-wijnen bekend om hun heldere, fruitige karakter, met smaken van kersen, frambozen en soms aardbeien. Ze zijn over het algemeen licht tot medium-bodied, met matige zuurgraad en tannines. Ciliegiolo-wijnen kunnen jong worden geconsumeerd, maar sommige producenten rijpen ze in eikenhouten vaten om complexiteit en diepte toe te voegen.

Ciliegiolo is een druivensoort met een lage opbrengst, wat betekent dat het moeilijk en duur kan zijn om te telen. Sommige wijnmakers zijn echter van mening dat het unieke smaakprofiel en het kwaliteitspotentieel van de druif het de extra moeite waard maken.
De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor Ciliegiolo onder wijnliefhebbers, met name in de Verenigde Staten. Sommige Amerikaanse wijnmakers produceren nu ciliegiolo-wijnen die het unieke karakter en potentieel van de druif laten zien.

Al met al is Ciliegiolo een veelzijdige druivensoort die wijnen kan voortbrengen met een helder, fruitig karakter en gematigde tannines. Hoewel het niet zo bekend is als sommige andere rode druivensoorten, is het zeker de moeite waard om te ontdekken voor wijnliefhebbers die houden van lichtere, fruitgedreven wijnen.
Ciliegiolo Rosso

Ciliegiolo Rosso

13,00

Over de wijn.  Deze IGT Toscana Rosso is een toegankelijke wijn van 100% Ciliegiolo druiv.....