Fiano

Fiano is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Campanië in Zuid-Italië, met name rond de provincie Avellino. Het staat bekend om het produceren van wijnen die vol en aromatisch zijn en een duidelijk mineraal karakter hebben.

De oorsprong van Fiano is enigszins onzeker, maar er wordt aangenomen dat het al duizenden jaren in Italië wordt verbouwd en mogelijk een van de druiven was die werden gebruikt bij het maken van oude Romeinse wijn. Tegenwoordig wordt het vooral verbouwd in de regio Campanië, waar het wordt gebruikt om een verscheidenheid aan witte wijnen te produceren, zowel stille als sprankelende wijnen.

Wat de wijnbouw betreft, is Fiano een relatief laagproductieve druif die bekend staat als moeilijk te telen. Het vereist goed doorlatende grond en een warm, zonnig klimaat om volledig te kunnen rijpen. Wanneer het echter onder de juiste omstandigheden wordt gekweekt, kan het wijnen van uitzonderlijke kwaliteit produceren met complexe aroma's en smaken.

Bij het maken van wijn wordt Fiano vaak gefermenteerd en gerijpt in roestvrijstalen tanks, waardoor de frisse en fruitige aroma's behouden blijven. Het kan echter ook worden gerijpt in eikenhouten vaten, wat rijkdom en complexiteit aan de resulterende wijn kan toevoegen. Fiano-wijnen zijn typisch medium tot full-bodied met aroma's van perzik, peer en honing, evenals een kenmerkend mineraal karakter. Ze hebben ook vaak een uitgesproken zuurgraad, wat helpt om hun rijkdom in evenwicht te brengen en ze een verfrissende afdronk te geven.

Over het algemeen is Fiano een druivensoort die door wijnmakers zeer wordt gewaardeerd vanwege zijn vermogen om wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren. Hoewel het misschien niet zo bekend is als sommige andere Italiaanse variëteiten, blijft het een belangrijke speler in de wereld van Italiaanse wijn, met name in de regio Campanië waar het wordt verbouwd.
Solo Fiano

Solo Fiano

11,50

Over de wijn Deze Solo Fiano IGT Puglia heeft een prachtig gebalanceerd aroma. Een aangename.....

Niet op voorraad