Yay! De zon schijnt weer!

Yay! De zon schijnt weer!

Yay! De zon schijnt weer!

Yay! De zon schijnt weer!

Geplaatst op 14-5-2021 door Joost
De zon schijnt weer, we hebben onze prikken gehad en de terrassen gaan weer open. Wij van het Drents Wijnhuis staan al weer te trappelen om aan de slag te gaan zodra het kan! Misschien, héél misschien nog een voorjaarsproeverij, maar we hopen toch zeker -ja ja, als het kan- weer een gezellige zomerproeverij te kunnen organiseren en je daar weer te zien. We hebben een paar mooie nieuwe wijnen van Corinne Depeyre uit Frankrijk aan het assortiment kunnen toevoegen en de nieuwe jaargangen van de wijn die je al kent zijn allemaal echt goed uit het vat (of tank) gekomen. Kortom: genoeg redenen om weer te komen proeven.

De wijnwereld heeft het afgelopen jaar behoorlijk op z'n kop gestaan. In 2020 -op zich een prima oogstjaar in Italïe en Frankrijk- ontstonden geweldige overschotten en heel wat wijn is uiteindelijk als handgel geëindigd... Onze wijnboeren hebben zich desondanks staande weten te houden. Wij konden gelukkig blijven importeren en de afspraken die we hadden hebben we vastgehouden. Geen gezond wijnhuis zonder gezonde wijnboer, tenslotte.
De berichten uit Frankrijk waren dit voorjaar supergoed. Corinne Depeyre heeft de nachtvorsten goed doorstaan en haar wijnen (ook die in ons assortiment) worden met zilver en goud bekroond in de grote concoursen van de Rhone. 

Voor ons als wijnkopers was het ook een bijzonder jaar. Wij werken met wijnboeren die we persoonlijk kennen, van wie we zelf importeren en waarvan de wijn ons echt aanspreekt. Het assortiment is dan misschien wel iets kleiner (of groeit minder snel :-) maar het is wijn waar we voor 100% achter staan. Die wijn vinden we door op zoek te gaan: op reis, kennismaken met mensen en proeven, proeven, proeven tot we iets hebben waarmee we echt voor de dag willen komen. Voor die proeverijen en wijnreizen moesten dus alternatieven worden gevonden. De wijnwereld stond in de overdrive, het afgelopen jaar. Ons mailboxje puilde uit van aanbiedingen van boeren, coöperaties, uitnodigingen voor online proeverijen en aanbiedingen om lid te worden van allerlei wijn-marktplaatsen. We zijn heel selectief geweest en hebben maar een paar proeverijen (vanuit huis, met Zoom, brokkelig beeld, afijn, dat idee) gedaan. Dat heeft geen uitbreiding van het assortiment opgeleverd, maar wel nieuwe inspiratie. We kijken naar uitbreiden met mooie wijnen uit Puglia, de Languedoc en we kijken reikhalzend uit naar het moment dat we naar Oostenrijk kunnen, om daar de Grüner en Roter Veltliners uit te gaan zoeken. 
Een van de eerste wijnboeren uit de Languedoc in Frankrijk, Eric en Isabelle Perret, die op biologische wijze begonnen te werken zullen we zeker gaan voorstellen op een proeverij. Chateau Bousquette: hou die naam in de gaten.

Helaas kan een wijnhuis niet alleen bestaan van wijn kopen... We zullen het spul toch ook moeten verkopen en daar zit nu net ons plezier: iets moois vinden en het doorgeven aan iemand die daarvan kan genieten. Wat doe je als je als je geen proeverijen kunt organiseren? Juist: je gaat (net als de hele wereld) online. Website, Facebook, Instagram, etc. www.drentswijnhuis.nl zag het levenslicht en eerlijk is eerlijk: jullie weten ons goed online te vinden maar dat is lang zo leuk niet als een goedbezochte proeverij. Een gesprek over geur en smaak wordt nadenken over conversierates en bouncepercentages... Een hele andere wereld waarin we ook ons best doen om Drents, authentiek, persoonlijk en nabij te blijven. 

Maar nu: wijn!
- Met het voorjaar in de kop hebben we onze drie rosé's (uit Frankrijk, Toscane en Puglia) in een doos gestopt om als proefpakket de wereld in te kunnen slingeren. Je zult echt versteld staan van de fruitigheid van de Italianen en de bloemigheid van de Francaise, die van 100% grenache is gemaakt. Een aanrader!
- De Ciliegiolo Rosato 2018 van Simone Zuchetti is in de aanbieding. We gaan ruimte maken. Er is weer een nieuw oogstjaar onderweg en de kelder is vol.... Deze Ciliegiolo wordt gemaakt in een voor Italie heel gematigd klimaat, op grotere hoogte en dat proef je in de frisheid en het fruit. 

Tenslotte.
We zijn blij met je als klant. We hopen je snel weer te zien en we zullen je met enige regelmaat in deze blog en nieuwsbrief op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

Met vriendelijke groet,
Joost namens het Team Drents Wijnhuis.

 

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!