Oostenrijks Wijnavontuur
Al vanaf dag één vragen onze klanten om Grüner Veltliner. Fris, soms mineralig met veel fruit. Dé bekende wijn uit Oostenrijk.Oostenrijk zelf als wijnland was voor ons een grote onbekendheid, dus wat doe je dan: aan de studie! We leerden over de rijkdom en verscheidenheid van Oostenrijk als wijnland; al sinds de romeinse tijd. Over rood en wit, over wijngebieden, klimaat, terroir en traditie. De relatieve onbekendheid met Oostenrijkse wijn is dat er relatief weinig van wordt geëxporteerd. De meeste wijn wordt in eigen land gedronken. met name in de gastronomie is een grote traditie met topklasse wijnen opbebouwd. "Wereldberoemd in heel Oostenrijk".
De laatste 25 jaar heeft de Oostenrijkse wijnwereld zich gericht op kwaliteit; van wijngaard en kelder tot aan wijnconsument. Wat vroeger slobberwijnen waren, zijn nu geconcentreerde, gelaagde topwijnen geworden. Wat niet is veranderd, is de cultuur: geen dure chateau's en bling, maar hardwerkende wijnboeren met liefde voor hun product.
Met studie leer je geen wijn wijnboer en wijnland kennen. Daarvoor zijn beurzen. Het team Drents Wijnhuis toog naar de grootste wijnbeurs van Europa: de Prowein. Hier maakten we kennis met wijnboeren, volgden we masterclasses en proefden veel wijn. Met de gelegde contacten en ondersteuning van het Oostenrijks Wijnbureau konden we op studiereis. Die reis leidde naar het Weinviertel, aan de grens met Tsjechië en Carnuntum, in de hoek tussen Wenen, Bratislava en de Hongaarse grens.
In het Weinviertel ontdekten we hoe de wijnmakers, voortbouwend op de fundamenten van traditie, maar al experimenterend en innoverend, tot de mopoiste wijnen komen. Ook de wijnen waar men zelf de neus voor ophaalt, zoals de traditionele Blauer Portugieser, blonken uit door hun concentratie en diepgang. We bezochten oude wijnkelders, proefden 20 jaar oude Veltliner en maakten kennis met meerdere generaties wijnboeren.
In Carnuntum ontdekten we hoe met lokale druivenrassen én ook internationale rassen echte terroirwijnen kunnen worden gemaakt. De Chardonnay die hier wordt gemaakt heeft structuur, een weinig "boterige" smaak en een mooie frisheid. De Sauvignon Blanc is een "echte" Sauvignon Blanc, zonder de extreme smaken die je soms wel aantreft.
Wat ons opviel was de voorliefde voor "werken met de natuur", minimaal ingrijpen in wijngaard en kelder en de voorliefde voor natuurlijke vergisting. De wijnboeren zelf vinden dat dit wijnen opleveren die "Zingen in het glas", ook al zijn ze minder hard uitgesproken.
Onze wijnreis eindigde met nieuwe en hopelijk langdurige relaties met wijnboeren en een flinke hoeveelheid Oostenrijkse wijn in de voorraad. We zijn geslaagd in onze missie en hopelijk voor onze klanten ook.
Reacties
Let op: HTML wordt niet vertaald!