Vermentino

Vermentino is een witte druivensoort waarvan wordt aangenomen dat deze is ontstaan ​​in het Middellandse Zeegebied, mogelijk in Italië of Spanje. Het wordt voornamelijk geteeld in Italië, Frankrijk en Spanje, en wordt ook verbouwd in andere landen zoals Australië, Corsica en Sardinië.

Vermentino is een veelzijdige druivensoort die wijnen kan produceren met een breed scala aan smaken en aroma's, afhankelijk van waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gevinifieerd. Over het algemeen worden Vermentino-wijnen gekenmerkt door hun heldere zuurgraad, knapperigheid en mineraliteit, evenals hun aroma's van citrus, tropisch fruit en kruiden.

In Italië wordt Vermentino het meest geteeld in Ligurië, Toscane en Sardinië, waar het wordt gebruikt om een ​​verscheidenheid aan wijnen te maken, variërend van lichte, verfrissende witte wijnen tot vollere, meer complexe wijnen. In Frankrijk staat Vermentino bekend als Rolle en wordt het voornamelijk verbouwd in de Provence, waar het wordt gebruikt om droge, aromatische witte wijnen en rosés te maken.

Vermentino wordt vaak gemengd met andere druivensoorten, zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay, om complexiteit en diepte aan de wijn toe te voegen. Het kan ook worden gerijpt in eikenhouten vaten om het een rijkere, romigere textuur en smaken van vanille en toast te geven.

Vermentino is een druivensoort die zeer geschikt is voor een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder zeevruchten, pastagerechten en salades. Het is een populaire keuze om in de zomer te drinken, dankzij de verfrissende zuurgraad en lichte body.