Rebenhof

Type the title here

Type the text here

Mijnheer Schmitz, met uw wijnmakerij Rebenhof in Ürzig heeft u zich volledig toegelegd op RIESLING – wat is er zo bijzonder aan deze druivensoort?
 
De meeste van onze wijnstokken staan ​​op de steile hellingen van de locaties Ürziger Würzgarten en Erdener Treppchen. In droge weerfasen is daar altijd een behoorlijk watertekort. Riesling is zeer zuinig wat betreft waterverbruik. Met een waslaag aan de bovenzijde van de bladeren en fijne haartjes aan de onderzijde wordt het waterverbruik sterk verminderd. Tegelijkertijd dringen de wortels van de Riesling-wijnstok door in de diepere grondlagen om daar water te verkrijgen. De wortels geven de Riesling een uitgesproken mineraliteit, terwijl de bladeren zorgen voor de concentratie van de fruitige aroma's. Op deze manier ontplooien de Riesling-wijnstokken het volledige potentieel van de wijngaard.
Uniek is hoe de Riesling de kleinste microklimatologische verschillen tot uitdrukking brengt. De wijnstok gebruikt elke dag meer dan 100 dagen tussen bloei en volledige rijpheid om mineralen en aroma's in de druif te betrekken. Zo ontstaan ​​wijnpersoonlijkheden die op unieke wijze het terroir weerspiegelen.
Wijnproeverij met wijnmaker Johannes Schmitz Weingut Rebenhof
Johannes Schmitz in gesprek met Michael Schmidt
Bernkastelring sinds 1899
Wijnboer Johannes Schmitz met een wijngaardkaart uit 1868
Een woord over de locaties: De ÜRZIGER WÜRZGARTEN en de ERDENER TREPCHEN zijn uw belangrijkste locaties. Wat zijn hun eigenaardigheden en hoe verschillen ze van elkaar?
 
Bijzonder aan de Würzgarten is dat de phylloxera nooit voet aan de grond heeft kunnen krijgen op de bekende rode grond en daarom tot 2008 ongeënte wijnstokken mocht aanplanten. De wijnen van deze locatie worden gekenmerkt door hun unieke combinatie van peper, nootmuskaat en kruidige tonen. De Würzgarten is verdeeld in twee soorten rode aarde. Rode leisteen, die de kruidige mineraliteit heel treffend tot uitdrukking brengt, en vulkanisch gesteente (Rotliegend) waardoor deze aroma's bijna zacht in de Riesling verschijnen. Door de diepe structuur is het vulkanisch gesteente beter geschikt voor het bergen van watervoorraden. De wijnen uit de vulkaan hebben vaak meer body terwijl de leisteen weet te scoren met slanke elegantie.
Onze wijnstokken groeien op het podium in een zeer droog gebied binnen deze steile helling. Enkele druiven zijn voorzien van veel aroma en mineraliteit op de 40 jaar oude wijnstokken. Een gebrek aan water belemmert de assimilatie op vele dagen. Dit resulteert in wijnen met een zeer matig alcoholgehalte, maar volmondig met veel speling en mineraliteit.
Wat verstaat u onder de term TERROIR, die tegenwoordig vaak wordt gebruikt bij het beschrijven van wijnen?
 
Onder terroir versta ik de synthese van bodem, microklimaat, wijnstokken en de wijnmaker. De wijnmaker kan van jaar tot jaar op een herkenbare manier het potentieel van de afzonderlijke percelen in de betreffende wijn tot uitdrukking brengen.
Of een locatie beschermd is tegen de wind, de blootstelling aan de zon en de hellingshoek zijn allemaal factoren die het microklimaat bepalen en dus de groei- en rijpingsomstandigheden voor de wijnstokken daar. Riesling past niet alleen het beste bij onze steile hellingen, maar is ook bij uitstek voorbestemd om de verschillen tussen de grondsoorten uit te drukken in minerale, kruidige of bloemige variëteiten. Dit was een van de onderliggende ideeën van de Pruisische sitemap: de naam van een site verbindt bodem en microklimaat onlosmakelijk met elkaar. Het terroir was dus al het grote onderwerp in 1868 toen de eerste wijngaarden werden genoemd!
Voor meer informatie: R. Löwenstein: Van Öchsle tot Terroir - An Oenological Manifesto
Wijnmaker Johannes Schmitz Wijngaard Rebenhof
Een aanzienlijk deel van uw wijnen wordt nog steeds verbouwd op ROOTED VINES. Is dat niet ongebruikelijk voor Duitsland?
 
Dit is niet alleen ongebruikelijk voor Duitsland. Ongeënte wijnstokken zijn wereldwijd een zeldzaamheid! Vanwege het gevaar van phylloxera worden sinds het begin van de 20e eeuw overal in Europa geënte wijnstokken * aangeplant. In de lus van de Ürziger Moezel bevindt zich een van de grootste reservaten van niet-geënte wijnstokken die niet gekloond en niet geënt zijn. Enkele, kleine druiven van bijzonder hoge kwaliteit zijn inherent aan de oude niet-geënte wijnstokken. We hebben nieuwe planten gecreëerd uit het waardevolle erfgoed van oude Riesling-wijnstokken. Tot het (onzinnige) verbod in 2008 werden onze ongeënte Riesling-wijnstokken door Riesling-wijnboeren zeer gewaardeerd voor de productie van wijnen van topkwaliteit.