Azienda Agricola San Ferdinando
Het landgoed van San Ferdinando is verspreid over 60 hectaren in het hart van Toscane in het gebied van Val di Chiana, dat bekend staat om zijn traditie van olie- en wijnproductie.
De familie Grifoni, geïnspireerd door de passie en het respect voor dit land, kocht de boerderij in 1998. Hun wijngaarden, op een hoogte van 300 meter boven de zeespiegel, beslaan een totale oppervlakte van negen hectare en zijn beplant met lokale rassen zoals Ciliegiolo, Sangiovese , Pugnitello en Vermentino. Met een jaarproductie van minder dan 100.000 flessen is dit een kleine ambachtelijke wijnmaker.
Alles werkzaamheden gebeuren volgens organische principes en de meeste wijngaardactiviteiten worden streng met de hand uitgevoerd, allemaal onder toezicht van Simone Grifoni. Onkruidverdelgers en insecticiden zijn volledig verboden met planten die in de rijen met wijngaarden zijn gezaaid en groene mest wordt vaak gebruikt.
Sinds enige jaren zwaait Simone Zuchetti de scepter. Simone is vinoloog en brengt nu samen met zijn team dit prachtige wijngoed naar het volgende niveau.
Azienda Agricola Michele Biancardi
Michele Biancardi is een zeer jonge wijnmaker uit het zuidelijke Puglia. In de streek van Daunia heeft Michele het oude landbouwbedrijf van zijn familie een nieuwe dynamiek gegeven. Deze streek dicht bij de zee heeft een rijke geschiedenis van landbouw, olijfteelt en wijnbouw.
Zoals Michele zelf zegt;"Non è grande la mia cantina, ma c`è spazio a sufficienza per un sogno: produrre un grande vino" (Mijn kelder is niet groot maar groot genoeg voor mijn droom, grote wijnen maken).
Drie autochtone druivenrassen worden verbouwd om sappige en rijke wijnen te maken; de witte Fiano en de rode Nero di Troia en Primitivo. Dit zijn de traditionele druivensoorten uit onze streek en ze maken geweldige wijnen met een volle smaak en vol aroma. De zon en de wind uit zee spelen een grote rol in de ontwikkeling van de druiven. Natuurlijk zijn alle wijnen Bio-gecertificeerd.
De oogsten starten eind augustus met de Primitivo en eindigen eind oktober met de Nero di Troia. De zon en de zeewind ontbreken nooit.Ook Michele is zeer terughoudend in het gebruik van houtlagering en wil de wijn op een natuurlijke manier vinifiëren. De wijnkelder met de witgekalkte muren, de stenen bogen en het herbouwde dak van de wijnmakerij is een bewijs van de rijke wijnhistorie.
Technologie wordt tot een minimum beperkt en dankzij de zonnepanelen produceert de boerderij meer energie dan hij verbruikt. Michele gebruikt houten vaten met mate en stalen tanks koelen het kostbare sap wanneer de zomer te heet wordt.
In de stijl van de oude Grieken en Romeinen gebruikt Michele Biancardi grote amfora’s voor het lageren van een aantal van zijn wijnen.
Château Bousquette
Tot 1789 (het begin van de Franse Revolutie) behoorde het domein van Bousquette tot de abdij van Fontcaude. Na de revolutie en de onteigening van de kerkelijke eigendommen werd het vervolgens overgenomen door Sieur Moustelou van Cessenon. Hij was de eerste van een lange reeks wijnmakers.
De familie Fabre-Ginoulhac bezat het pand tot 1996; maar al in 1972 begonnen ze de principes van de "natuur en vooruitgang" -benadering van de wijnbouw te volgen. Sindsdien is het Domaine door Ecocert gecertificeerd als een "biologische cultuur" wijngaard, zonder gebruik te maken van chemische meststoffen, noch onkruidverdelgers of pesticiden.
In 1996 werden Eric en Isabelle Perret, een Zwitsers echtpaar, verliefd op het gebied en de wijngaard en kochten het. Ook zij waren volledig overtuigd van de grote waarde van biologische landbouw en sinds ze Château Bousquette overnamen, hebben ze voortdurend alle aspecten van het pand geherstructureerd en verbeterd - altijd gericht op het produceren van nog betere biologisch geteelde wijnen.
Weingut Derkum
De zoektocht naar kwaliteit begint in de wijngaard van Wijngoed Derkum. De wijngaarden, de wijnstokken, de grond, dat is de basis. De meeste van de wijnstokken in de wijngaard worden geteeld met een gradiënt tot 65% gecultiveerd. Het samenspel van de leistenen bodem en de gezonde wijnstokken, resulteert in elegante en sterke wijnen.
Het gehele jaar door heeft de wijngaard intensieve zorg nodig. Met liefdevolle toewijding, opgebouwde expertise en de ervaring die al generaties wordt overgedragen, verbouwt en verzorgt Wijngoed Derkum haar wijnstokken. Wijngoed Derkum streeft naar ontwikkeling om het optimale resultaat te bereiken. De beste locaties, het mediterrane klimaat en ontwikkelingen in de streek geven de wijnen hun eigen individualiteit.
De druiven hebben een lang groeiseizoen en hebben veel tijd nodig om waardevolle bestanddelen op te slaan. Ze worden vervolgens verwerkt en in de kelder opgeslagen waarbij de most op temperatuur gefermenteerd wordt. Daar ontstaat een boeket van smaken uit, zoals frisheid en levendigheid.
Het produceren van wijnen van hoge kwaliteit is een lange traditie in de familie achter Wijngoed Derkum. De hoge kwaliteit vereist niet alleen fysiologisch volwassen druiven, maar ook kennis. De constructieve interactie tussen de teelt van de wijnstokken evenals het produceren van de wijnen zorgt voor een optimale kwaliteit.
Wijngaard de Leilinde
In de kleinschalige wijngaard van De Leilinde groeien onder meer de druivensoorten Johanniter, Solaris en Souvignier Gris. De druiven worden liefdevol verzorgd en met de hand geplukt en gesorteerd. Van de oogst worden smaakvolle cuvées gemaakt in Vijlen - Zuid Limburg - door gerenommeerd wijnmaker Stan Beurskens.
De druivenoogst van 2018 was mede door de vele zonuren in de zomerperiode, een goed wijnjaar. De oogst leidde tot drie witte landwijnen van Drentse zandgrond;
Onder het motto ‘Mooie wijn uit Drenthe’ zijn vanaf juni 2019 beschikbaar Hartendief en Hoogvlieger. Later in het jaar volgt Goudzoeker, een witte wijn die langere tijd op hout rijpt.
Domaine Corinne Depeyre
Op Domaine Corinne Depeyre worden milieuvriendelijke maatregelen genomen om wijnen te maken waarbij rekening gehouden wordt met biodiversiteit en milieu. De wijnstokken op Domaine Corinne Depeyre zijn bevestigd door palen gemaakt van acacia verankerd in de grond. De Acacia is van nature duurzame essentie, het is rotbestendig, wat een zeer goede prestatie gedurende de tijd garandeert. De gespleten piket zorgt voor een goede sterkte door de vorm die de houtdraad volgt en is van nature bestand tegen schadelijke stoffen, zoals zon, regen of insecten. In het hart van haar wijngaard, geclassificeerd jachtreservaat (jacht verboden), liet ze moedwillig een leeg perceel achter om een rijke omgeving in biodiversiteit te creëren en bijen aan te trekken. Insecten, kostbare bondgenoten, worden vrij gehuisvest en voeden zich op het landgoed van Corinne Depeyre. Een speciaal voor hen gemaakt huis verwelkomt hen 24 uur per dag en er zijn netelroos geplaatst. Deze verschillende schuilplaatsen en nestkasten brengen vogels en kleine zoogdieren die deelnemen aan de biodiversiteit. Onderaan haar wijnstokken zijn rijen rozenstruiken geplant. Door estheticisme? Niet alleen. De rozenstruik kondigt echte meeldauw aan voor de wijngaard.
Weingut Louis Klein
De wortels van de wijnmakerfamilies Boor en Klein gaan minstens 450 jaar terug. Sinds 2009 runnen Ulrike en Markus Boor het wijngoed, dat is ontstaan door het samenvoegen van de twee wijngaarden. Vanaf dag één doen ze dat op biologische wijze. Voor hen betekent dat werken mét de natuur; goed toeschouwen, versterken wat versterkt kan worden en laten wat gelaten kan worden.
Deze wijnmakers van de nieuwe generatie laten met "eigen wijze" teeltmethoden, toepassing van nieuwe rassen en liefde voor de natuur zien hoe de wijnbouw in een oud wijngebied zich kan vernieuwen.